OffNews.bg

Холандия изпуши мечтите на България за бараж

Националният отбор по футбол загуби от Холандия с 1:3 на "Амстердам Арена" в решителен мач от квалификациите за Мондиал 2018.

Футболистите на селекционера Петър Хубчев нямаха нищо общо с двубоя преди три дни, когато националите победиха Швеция с 3:2 и така продължават да са без победа от гостуванията си в група "А".

Домакините изместиха "лъвовете" от третото място, като вече имат 13 точки, а също така продължават да мечтаят за бараж, докато българите останаха с 12 точки, но шансовете избледняха, след като Швеция има вече 16 точки.

Първото полувреме премина под диктовката и превъзходството на състава на холандците. Още в 7-ата минута атака отляво хвана "трикольорите" неподготвени, Дейли Блинд бе изведен зад защитата, след което центрира към връхлитащия Дейви Пропер, който прати топката в мрежата на Пламен Илиев.

Десет минути по-късно българите имаха отлична възможност да изравнят резултата. Хубава атака отдясно, при която Страхил Попов центрира на далечната греда към Георги Костадинов, който засече с глава, но страничният стълб спаси домакините.

Натискът на "оранжевите" продължи до края на първите 45 минути, като на два пъти те можеха да стигнат до нов гол в мрежата на Илиев.

През втората част Холандия продължи да притеснява защитата на българите. Националите ни пък разчитаха на дълбока преса още пред наказателното поле на вратаря Яспер Силесен.

В 67-ата минута добър пробив на Блинд и чудесен негов пас към опитния Ариен Робен, преди той да прати топката неспасяемо във вратата - 2:0.

Само две минути по-късно България се върна в мача. Ивелин Попов центрира от фаул и Георги Костадинов с глава е точен в трети пореден мач за България.

В 80-ата минута Куинси Промес центрира и непокритият Дейви Пропер с глава оформи крайния резултат в срещата. Така Холандия разполага с 13 точки в актива си, докато България остава на четвъртата позиция с 12 пункта на сметката си.

Ето и класирането:

1. Франция - 16 точки, + 10 гола (мач по-малко с Люксембург)
2. Швеция - 16 точки, + 11 гола
3. Холандия - 13 точки, + 5 гола
4. БЪЛГАРИЯ - 12 точки, - 4 гола
5. Беларус - 5 точки, - 12 гола
6. Люксембург - 4 точки, - 10 гола