OffNews.bg

Шенген: Хърватия - да, Румъния - не, България - двойно не

България и Румъния остават извън Шенген, а Хърватия влиза. Това е решението на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, съобщиха български дипломати, участвали в заседанието.

Австрия гласува против двете страни, а Нидерландия се обяви само срещу България, информира румънската агенция "Медиафакс".

По време на дискусиите на министрите на правосъдието и вътрешните работи на страните членки на ЕС в Брюксел Австрия се обяви официално против присъединяването на България и Румъния към Шенген, а Нидерландия подкрепи Румъния, съобщи дипломатически източник от Съвета на ЕС по-рано.

"България се представи достойно в усилията си за присъединяване към Шенген. Готовността на страната ни за Шенген беше призната от всички европейски институции", каза след заседанието в Брюксел министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Според него въпросът е бил политически: "Две държави решиха друго, а 25 ни подкрепиха безрезервно и много прозорливо, смятайки че това е правилното решение".

По думите на министъра през 2023 г. България ще постигне положителен резултат за Шенген.

"Австрия даде знак, че е готова на компромиси. Ние им предлагаме много неща, включително съвместни наряди и техни представители да дойдат по нашата граница. Готови сме за конструктивни решения, стига те да са свързани с подобряване охраната на границата ни и същински изисквания за Шенген“, допълни той.

По думите му Нидерландия няма конкретни изисквания, а в позицията ѝ няма нищо конструктивно.

"Те искат доклад по механизъм, който в България не съществува от 2019. Конкретни аргументи за нашите действия или бездействия Нидерландия няма. Механизмът, към който Нидерландия реферира, е отменен през 2019 г. Убеден съм, че разговорите с Австрия ще бъдат конструктивни. Разчитаме и Нидерландия да премине на същата плоскост", каза още вътрешният министър.

Попитан дали България ще предприеме ответни мерки след ветото на Нидерландия, Демерджиев заяви, че "в момента обмисляме диалог, а когато се изчерпат средствата на диалога, ще ви уведомим за следващите стъпки".