OffNews.bg

"Моля, не си тръгвайте от ЕС! Германия се нуждае от британците"

Днес авторитетното германско списание "Шпигел" излиза със специален двуезичен брой на английски и немски.

В специалното издание редакцията на "Шпигел" отправя апел към британците да гласуват за оставане в Европейския съюз на референдума на 23 юни.

Броят на английски вече се продава във Великобритания на намалена цена за 2 британски лири.

И на немската, и на английската обложка на "Шпигел" посланието е едно и също: "Моля, не си тръгвайте! Защо Германия се нуждае от британците."

Според сондаж на социологическия институт Ти Ен Ес, направен за списанието, 79 процента от германците искат Великобритания да остане в ЕС.

Ройтерс отбелязва, че Германия е притеснена, че може да изгуби една подкрепяща свободния пазар "сродна душа" в общността.

В уводната статия на "Шпигел" е описана важната роля на Великобритания за оформянето на ЕС и се анализират последиците от евентуално излизане на страната от общността за сигурността, способността за борба с терора и геополитическата тежест на Европа.

12 дни преди провеждането на референдума за членството на Великобритания в Европейския съюз, излизането на страната от ЕС изглежда все по-вероятно. Проучване, поръчано от в. "Independent" показа 10% преднина на тези, които искат излизането от Съюза пред онези, които ще гласуват за оставането на страната в него по време на референдума на 23 юни.

В проучването са участвали 2000 души. 55% от тях заявяват, че смятат, че Великобритания трябва да напусне ЕС (с 4% повече от последното проучване през април), докато 45% споделят противоположното мнение.

Проучването е направено сред хора, които са потвърдили, че ще гласуват, а сред тях много повече са привържениците на т. нар. Брекзит. Времето за регистрация обаче беше удължено, което може да доведе и до различен резултат при гласуването.