OffNews.bg

Германия към Македония: Включете българите в конституцията, иначе няма преговори с ЕС

Навлязохме в решаващата фаза за промените в конституцията на Република Северна Македония. Всички ние искаме българите да бъдат записани в основния закон. И това да бъде окончателно. Но за да стане това, парламентът в Скопие трябва да постигне мнозинство, заяви пред БНР специалният пратеник на федералното правителство на Германия по Западните Балкани Мануел Сарацин.

За Република Северна Македония това лято трябва да е лятото на истината. За страната, но и за ЕС вече е крайно време и е изключително важно да има отговор. Отправихме нашето предложение преди година и оттогава чакаме отговора на Скопие. Няма да има други преговори, нито друго предложение. Няма да има друга сделка, отбеляза Мануел Сарацин.

Казвам го всеки път, когато съм в Скопие. Можете да приемете това предложение или не. Но нови преговори няма да има. Дори и да се появят идеи за нови преговори с България, ние няма да ги подкрепим. Няма да променяме преговорната рамка. В противен случай това ще се превърне в безкрайни преговори, само защото някъде има ново правителство. Време е да имаме яснота. Естествено, ще приемем решението на Скопие. Но мисля, че дойде времето да получим отговор. Надявам се, че конституцията ще бъде променена още тази година, но пак казвам - време е за отговори, заяви специалният пратеник.