OffNews.bg

Европа на икономическото равенство

Страните от ЕС имат значителни разлики в стандартите на покупателната способност. Икономически различия съществуват не само между държавите членки, но и между регионите. Значителна финансова подкрепа чрез европейски фондове и програми насърчава икономическото сближаване, инвестициите, подобряване на качеството на живот.

Една от основните причини, специално за различията между държавите, е историческият контекст, смята Сабрина Калъчова - ръководител на информационен център "Европа Директно"- Видин.

Александрас Изгородинас, икономист в банка Citadele, подчертава, че ЕС трябва да се фокусира върху развитието на иновации, за да бъде в крак със САЩ. Този подход може също да помогне за справяне с икономическите различия между различните държави членки на ЕС.

Един от начините да се осигури равенство в доходите е като направим една минимална заплата за целия ЕС, която да отговаря на минималните нужди на всички хора и тук опираме до това кои са минималните нужди, защото те навсякъде са различни, казва Красимир Кирилов - председател на Видинската търговско-промишлена палата.
Единственото бъдеще на Европа е обединена Европа на равноправни партньори, заявява политическият анализатор Любен Добрев.

Мирослав Людмил е политолог. Като млад човек е избрал да се реализира в София. Смята, че ЕС е направил изключително много за напредъка за цялата европейска общност, но със сигурност има още какво да се работи в тази насока - да се предлагат различни икономически политики, финансови инструменти, които да допринасят за личностното, кариерното, успешното реализиране на пазара на труда особено на младите хора.
Малина Башлийска е председател на Съюз на пенсионерите 2004-обединени. Според нея Европейският съюз може да помогне да се повиши покупателната способност, ако имаме евродепутати, които защитават интересите на България.
Според Ана Гуимараеш - собственик на магазин в Португалия, ставаме все по-бедни и по-бедни не само в Португалия, но и в цяла Европа.

Огняна Найденова е учител по английски език в град Лом. Не може да каже, че има по- добър живот от родителите си, въпреки че учителската професия се води като една от сигурните професии и осигуряваща среден стандарт на живот. Смята, че е рано въвеждането в България на обща валута.

Димитър Тодоров е от Видин, учител по български език и литература. Според него българският лев трябва да бъде защитен чрез валутния борд. Видин е на последно място във всички статистически данни за Европа и, според него, е необходимо хората да усетят, че работи системата на грижа за регионите.

БНР подкасти · Европа на икономическото равенство | Какво може Европа?

Подкастите от поредицата "Какво може Европа?" са съдържание, предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с OFFNews.