OffNews.bg

Великият Карпов: Западната цензура е по-страшна от съветската

12-ият световен шампион по шахмат Анатолий Карпов се оплака от тоталната русофобия по света. Депутатът говори за нея пред сайта на радио "Эхо Москвы".

"В днешни дни русофобията е страшна! Ако участвам в предаване на немска, френска телевизия, мога да говоря само за шахмат! Ако е за политика, ме прекъсват:

"Недейте, знаете, в рамките на това предаване това няма да бъде излъчено. Не, за това няма да говорим". Сега на Запад цензурата към Русия е доста по-силна дори от съветската цензура", заключи гениалният шахматист.

По негови думи никой не иска да слуша руски делегации на западни политически форуми. "Бях в Брюксел, бях в Страсбург. В Страсбург дори не ни дадоха думата.

А ако вие не слушате отсрещната страна, за какво въобще да разговаряте! Сами ли си говорите? Никой не иска силна Русия", добави Карпов.

Той удържа шахматната корона в продължение на 10 години, но през 1985 г. е развенчан от Гари Каспаров, сега политически противник на властта в Русия. Карпов става гросмайстор на 19 години. На 23 вече е заслужил майстор на спорта на СССР.