OffNews.bg

Шефовете на руските щанги недоволстват от България

Сериозно недоволство от България изразиха шефове на руската федерация по вдигане на тежести. София беше домакин на европейското първенство през миналата седмица, след чийто край се състоя заседание на изпълнителния комитет на Европейската федерация (EWF).

На него е трябвало да присъства членът на техническия комитет на руската федерация Анна Боригина, но тя не е била допусната на територията на страната, след като ѝ е била отказана виза. Другият руски представител - президентът на централата Максим Агипитов е успял да влезе, тъй като имал издадена многократна шенгенска виза.

На заседанието си Изпълкома отказа да разреши връщането на руски спортисти в състезанията под своя егида.

"Виждаме, че продължават агресивните политизирани действия от страна на спортни функционери на международни федерации, насочени към запазване на старата корумпирана система, развила се през последните десетилетия", оплака се Агапитов.

През май миналата година Световната федерация по вдигане на тежести все пак позволи на спортистите от Русия и Беларус да участват като неутрални атлети, но от руска страна смятат това за неприемливо.

Агапитов е недоволен и от допускането на отбора на САЩ до европейското първенство, което бе и олимпийска квалификация. Това стана възможно, тъй като тежкоатлетите на САЩ отказаха за участват на Панамериканските игри заради обтегнатите отношения с домакина Венецуела.

"Отново ставаме свидетели на двойни стандарти в спорта", коментира руският началник.