OffNews.bg

Здравният министър ще убеждава управителя на НЗОК да върне старата методика

Здравният министър проф. Николай Петров ще настоява за връщане на старата методика за финансиране на болниците. Той ще се срещне с управителя на Здравната каса д-р Пламен Цеков в понеделник.

Ще проведем един по-детайлен разговор, на който ще предложа ако не цялостно, поне частично връщане към старата методика, заяви проф. Петров. Той уточни, че целта е да се стигне до решение, което да е в рамките на бюджета на Касата за тази година.

На срещата ще бъде обсъден и въпросът дали може да се използват пари от резерва на НЗОК, без да се поставят рискове.

Ще бъде поставен и въпросът за интензивните грижи. Здравният министър ще настоява и за връщането на заплащането по 500 лева за тежко болен пациент на ден. Такъв ще е стремежът ни, но ако се окаже, че сумата е прекалено голяма, няма да можем да възстановим тази цена, коментира проф. Петров.

Новият зам.-министър на здравеопазването Лидия Нейчева с ресор „Лекарствена политика“ обяви, че е започната процедура за набавяне на липсващо лекарство за онкоболни пациенти. Правят се проверки и за други лекарства, при които има съмнение за проблеми в доставката.

Предстои програмата за превенция на самоубийствата да бъде включена към програмата за психично здраве, посочи заместника на здравния министър д-р Мирослав Ненков. Той уточни, че тази стъпка не се предприема заради зачестилите случаи на самозапалване, а защото самоубийствата са проблем за всяко едно общество.

Въпреки това Ненков заяви, че медиите трябва да обърнат внимание на начина на отразяване на самозапалванията, тъй като показването на различни детайли – например изгорени или горящи дрехи, нараненото тяло на самозапалилия се и т.н., биха могли да подтикнат човек, който е на ръба и е склонен да извърши такъв ужасяващ акт.

Конкретните мерки, които ще бъдат взети за превенция на самоубийствата, ще станат ясни след обсъждане на предложенията на Районните здравни инспекции, допълни Ненков.