OffNews.bg

Във Варна обсъждат българското трасе на "Южен поток"

Във Варна започва обществено обсъждане на плановете за изграждане на трасето на "Южен поток" на българска територия. В дискусията са поканени еколози и неправителствени организации, съобщи БНТ.

На 15 ноември 2012 година България подписа инвестиционното решение за “Южен поток” с руския монополист “Газпром” срещу 9 % намаление на цената на газа.

Морската част на газопровода "Южен поток" ще преминава през 23 км български териториални води и ще влиза на брега 11 км южно от Варна на плажа "Паша дере". На сушата ще има 3 км тръби, преди газопроводът да се съедини със системата към Европа.

По време на разговорите ще бъдат поставени въпроси, свързани с фоновото ниво на шума от компресорните станции, както и изсичането на горите, под които ще преминава тръбата. Природозащитните ще обсъдят до колко опасен е проектът за плажа „Паша дере" и защитените местности Лимана и Ракитника.

Според еколозите изграждането на Южен поток може да навреди на туризма в региона и да застраши един от най-красивите девствени плажове у нас. Мненията и препоръките на природозащитниците ще бъдат представени на изпълнителите на строителството, за да бъдат отразени в бъдещия доклад за въздействието върху околната среда.