OffNews.bg

Тотю Младенов: Хората са прави, някой трябва да даде обяснения за сметките

Аз съм много учуден от това, което стана, хората са прави. Някой трябва да даде обяснения от тези ЕРП-та и ДКЕВР защо се получи така, аз се надявам скоро да бъдат посочени виновни.

Това каза в понеделник пред БНТ социалният министър Тотю Младенов по повод снощните протести в страната. 

Хората трябва да бъдат запознати защо получиха тези високи сметки и защо никой не ги предупреди – нито ДКЕВР, нито от ЕРП-та, смята министърът.

Той обяви, че е свикано спешно заседания на Съвета за тристранно сътрудничество, който ще се ръководи от Лиляна Павлова. Младенов уточни, че няколко месеца не е имало тристранен диалог. "Вицепремиерът Дянков трябваше да направи това, но имаше по-важни задачи", коментира Младенов.

На тристранния съвет трябва да бъдат обсъдени спешни социални мерки за ограничаване на безработицата. 

Смяната на правителството няма да реши проблема с високите сметки за изразходвана електроенергия на потребителите, нито пък ще успокои протестиращите. Това заяви в интервю за Агенция „Фокус” независимият финансов експерт Мика Зайкова. Според нея всички политически сили трябва заедно да намерят решение на проблема най-късно до края на другата седмица.

Всички действия от страна на правителството са просто едно лутане в безпътици, като управляващите просто не знаят какво да правят и отново показват, че не могат да управляват, коментира финансовият експерт. По думите й – решението на проблема е политическите сили и експертите да поканят хората и всеки със своите знания и умения да помогне на страната и на народа си. Поведението на политическите сили – „колкото по-зле, толкова по-добре за нас” – не е правилно и показва абсолютна безпомощност. Поведението на интелигенцията и на експертите също е неразбираемо, защото всички, които могат и знаят, трябва да се включат в бързото решаване на въпроса, посочи Зайкова и заяви, че още тази седмица трябва да застанат всички сили, да се направи един експертен съвет и да се реши какво ще се предприема.

На въпрос дали протестиращите ще се успокоят Мика Зайкова подчерта - „ако някой смята, че умората ще спре хората, много греши”.