OffNews.bg

Световната банка ни препоръча: В пенсия след 65 г., 2% ръст на осигуровките

Световната банка препоръчва на България да увеличи социалните осигуровки, а възрастта за пенсиониране да станед 65 години. 

Препоръката е записана в докладна банката за демографската ситуация у нас, който предстои да бъде представен днес.

Според изводите в него натискът върху икономиката ни ще се засили заради застаряването на населението. До 2050 г. трудовите ресурси на България се очаква да намалеят с до 40% - т.е. един на всеки трима българи да бъде по-възрастен от 65 години и само един на всеки двама да бъде в трудоспособна възраст.

От банката предупреждават за натиск върху пенсионната и здравната система заради демографската картина. За тези проблеми няма краткосрочни решения.

Затова експертите препоръчват няколко мерки. Едната е постъпателно увеличение на пенсионните вноски с по 2 процента на година, докато увеличението достигне 6%. Подобно сериозно увеличение обаче би могло да има евентуални негативни последици за пазара на труда, като се има предвид големия размер на сивата икономика в България, отчитат още от СБ.

 "Затова България би могла да помисли за по-малко увеличение на размера на социалните осигуровки от около 2 процентни пункта, което да намали държавните субсидии без да поражда големи смущения на пазара на труда", посочват още от Световната банка.

 Според експертите правителството може да предприеме стъпки за насърчаване на спестяванията чрез по-нататъшно увеличаване на възрастта за пенсиониране, стимулиране на допълнителното доброволно пенсионно осигуряване и разширяване на финансовата информираност и образованост.

 Икономистите предлагат и изравняване на възрастта за пенсиониране при мъжете и жените, като тя е над 65 години.