OffNews.bg

Сините ще се оплачат на ЕС за Изборния кодекс

„Синята коалиция“ ще информира Европейската комисия, Европейската народна партия и Европейския парламент за скандалите около промените в Изборния кодекс.

Това съобщи на пресконференция в понеделник евродепутатът от ДСБ Светослав Малинов.

По думите му управляващите не са се съобразили с препоръките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и са отказали да водят демократични дебати.

Според Малинов ЕС трябва да бъде наясно с политическата ситуация в България.

Тъмносините съзират тревожно много прилики между българския Изборен кодекс и Закона в Украйна, който понесе редица критики от ЕС.

„ГЕРБ усещат, че ще изгубят вота през 2013 г. и затова се подготвят да фалшифицират изборите“, категоричен бе Малинов.

Той бе уверен, че след оказания европейски натиск ГЕРБ ще смекчат позицията си и премиерът и лидер на управляващите Борисов ще се съгласи да участва в дискусиите.

Миналия петък опозицията бойкотира пленарното заседание, на което трябваше да се водят разисквания по промените в Изборния кодекс.

Всички партии аргументираха постъпката си с "липсата на демократичност" по време на дискусиите и нежеланието на ГЕРБ да се вслушат в предложенията на опозицията.

Управляващите отвърнаха също с бойкот, като заявиха, че са обидени от поведението на БСП и ДПС и заявиха, че няма да водят дебати, докато не получат извинение от двете партии.