OffNews.bg

Прокуратурата проверява за измами с бързи кредити, БНБ и КЗП също под лупа

Върховната административна прокуратура започна проверка заради сигнали за измами  с т. нар. бързи кредити, отпускани от фирми срещу огромни лихви при обстоятелства, в които клиентите често не разбират нито че подписват договор, нито какви лихви ще платят, нито колко време ще връщат заема.

Повод за проверката е разследване на Нова телевизия, която показа как клиенти на "Профи кредит" подписват договор за кредит, без да разберат (мислят, че подписват само заявление, след което предстои проверка и евентуално сключване на договор за кредит). След това служители на фирмата попълват в оставените предварително празни редове условия, с които клиентите не са били запознати. Така в един момент хората са принудени да връщат заема при огромни лихви и за период, който също не е бил договорен предварително.

„Ние сме фирма за бързи заеми и затова процедурата е опростена максимално, за да не се разкарват клиентите ни по няколко пъти”, разказа тази сутрин изпълнителният директор Здравко Райчев в интервю за Нова телевизия.

В официалния отговор на фирмата по случая пък се казва:

"Процедурите на отпускане на заеми при „Профи Кредит” - България спазват всички норми и изисквания на българското законодателство. Компанията дава възможност на клиентите си сами да определят максималния размер на заема и размера на месечната вноска съобразно своите възможности, както и точния срок и дата на погасяване. Заемите при „Профи Кредит” - България се изплащат на равни месечни вноски до края на погасяването им, без каквито и да е такси или комисиони за обслужването."

Проверката на Върховна административна прокуратура се извършва от отдел „Надзор за законност, защита на обществения интерес и правата на гражданите”, съобщиха от прокуратурата днес.

Предмет на проверката е и как Българската народна банка и Комисията за защита на потребителите реализират правомощията си по Закона за кредитните институции и Закона за защита на потребителите, какви механизми са създадени в тези институции в изпълнение на законовите разпоредби с оглед  защита на държавния и обществения интерес, се казва още в прессъобщението.