OffNews.bg

Полицията попречи на блокадата на „Тракия“

Кордон от полицаи попречи на протестиращите срещу правителството на Пламен Орешарски да блокират магистрала „Тракия“, съобщи БНР.

Протестиращите нямат право да блокират магистралата. Полицията е тук, за да не се създадат условия за пътнотранспортни произшествия, заяви директорът на Областната дирекция на МВР в Пловдив старши комисар Тодор Чонов.

ОДМВР издаде по-рано разпореждане за спиране на протеста. Причината е, че блокадата на магистралата е незаконна, а не заради спиране на протеста като цяло, обясни Чонов.

Той посочи, че ако някой от протестиращите застане на магистралата, ще бъде помолен да се отдръпне, а ако не го направи, ще бъде глобен с 10 лева. Ако някой си позволи хулигански прояви, ще бъде задържан за 24 часа, допълни Чонов.

Един от протестиращите се опита на два пъти да излезе на магистралата, като прескочи мантинелата. До произшествия обаче не се стигна.

В протеста на магистрала "Тракия" край Пловдив се включиха около 40 души. Те пяха българския химн и възрожденски песни, скандираха „Оставка“ и „Орешарски вън“. Демонстрантите се обявиха и срещу полицейщината.

Шофьорите на преминаващите по магистралата автомобили натискаха клаксони в знак на подкрепа към протеста. 

Демонстрациите приключиха около 13 часа. Протестиращите се заканиха следващият път, когато решат да блокират магистралата, да не предупреждават, за да могат да осъществят плана си.

Блокада трябваше да има и на прохода "Шипка". Сигнал за затварянето на пътя обаче не е получавано, обясниха от Областно пътно управление - Габрово. 

Пътят беше блокиран в събота от около 100 протестиращи.