OffNews.bg

Почитаме паметта на Ботев - 137 години от гибелта му

На 2 юни почитаме паметта на поета и революционера Христо Ботев. Тази година се навършват 137 г. от гибелта му.

В 12 ч. сирените в цялата страна ще оповестят отдаването на почит към паметта на Ботев и всички загинали за свободата и независимостта на България.

В София в 11 ч. в Борисовата градина пред бюст-паметника на големия български поет ще се проведе тържествена церемония за отдаване на почит. 

Всенародно поклонение ще има на връх Околчица. То ще започне в 11 ч. с възстановка от Национално дружество „Традиция" на последния бой на четата и гибелта на Христо Ботев.

На масовото поклонение ще присъства председателят на парламента Михаил Миков, който ще поднесе цветя на паметника на връх Околчица.

След това Врачанският митрополит Калиник ще отслужи молебен за България. 

Христо Ботев е роден в Калофер в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. През 1867 г. в Калофер започва да проповядва бунт срещу чорбаджии и турци.

От октомври 1867 г. живее в Румъния. През следващите години се мести от град на град, известно време живее заедно с Васил Левски.

През 1872 г. е арестуван за конспиративна революционна дейност, но освободен вследствие застъпничеството на Левски и Любен Каравелов

След избухването на Априлското въстание през май 1876 Ботев започва да организира чета и става неин войвода.

От Гюргево се качва на 16 май с част от четата на кораба "Радецки" и ден по-късно принуждават капитана да спре на българския бряг. Четата води няколко боя с преследващите я османски войски и при последния тежък бой Ботев загива.

Това се случва в подножието на връх Вола в Стара планина.