OffNews.bg

Плевнелиев: Атентатът на Сарафово беше нашият 11 септември

Ние изпитахме своя 11 септември - това беше атентатът на летище Сарафово през 2012 г. Атентатът взе невинни човешки жертви. Видяхме от първо лице нечовешката същност на терористичния акт, изпитахме го на собствена територия, заяви президентът Росен Плевнелиев пред участниците в XI Международна конференция „Сигурността в Югоизточна Европа – в търсене на интелигентни решения“.

Това беше един много тежък за разкриване атентат, който в момента е в своята финална фаза на подготовка за предявяване и на обвинения срещу тези, които го извършиха, коментира Плевнелиев.

Държавната агенция за национална сигурност в свършила огромна работа, категоричен е президентът.

Пред участниците във форума президентът подчерта, че в условията на непредсказуемост, на заплахи от асиметричен характер и на предизвикателства към устойчивото развитие на държавите, за България интеграцията и по-тясното взаимодействие с партньорите ни от ЕС и НАТО означава по-висока сигурност. „Можем да си дадем сметка какво щеше да бъде, ако трябваше да се изправим сами срещу нечовешката атака в Сарафово“, отбеляза Росен Плевнелиев.