OffNews.bg

Молби за еднократна енергийна помощ ще се приемат от 15 до 26 април

От 15 април започва приемането на молби за отпускане на еднократна енергийна помощ от 65,72 лева за лицата, които не са кандидатствали или им е отказана енергийната целева помощ през миналия отоплителен сезон заради надвишаване с до 10 лева на изисквания доход.

Това съобщи вицепремиерът и социален министър Деяна Костадинова. Молбите ще се приемат от 15 до 26 април включително, а изплащането на добавките ще започне в края на месеца.

В рамките на април ще бъде изплатена и добавката за децата с увреждания. Майките, които получават обезщетение за отглеждане на малко дете между 1 и 2 г. и имат доход до 350 лева на член от семейството, ще получат добавката от 50 лева в края на май заедно с детските добавки. Деяна Костадинова обясни още, че министерството ще предложи корекция в наредбата, регламентираща достъпа до енергийните помощи, която да компенсира влязлото в сила увеличение на пенсиите и да не се възпрепятства достъпът на възрастните хора до тях през следващата зима.

Според очакванията на социалния министър поне 20 000 души, които досега не са подавали молби за енергийни помощи и отговарят на изискването за доход с до 10 лева по-голям от заложения в наредбата , ще кандидатстват за еднократната помощ от 65,72 лева.

„Надявам се всички, които отговарят на този критерии в момента, да бъдат достатъчно мотивирани да подадат молба и да могат да ги получат”, обясни Костадинова.

За да не бъдат ощетени пенсионерите, които досега са имали право на енергийна помощ, но след 1 април надвишават изисквания доход, ще бъде предложена корекция на коефициента, с който се намаляват пенсиите при изчисляване на дохода за кандидатстване. Деяна Костадинова отчете и лек спад в равнището на безработицата през март, който се равнява на 0,2% спрямо февруари.

„Много големи схеми се реализират в момента в агенцията по заетостта. Не отричам, че сезонната заетост също оказва влияние. Но нека имаме предвид, че безработицата в България е около средната за цяла Европа”, обясни причините Костадинова.