OffNews.bg

Левче за извинителна бележка на черно, 50 ст. за над 100

Бизнесът с фалшиви извинителни бележки процъфтява в седмиците преди първия учебен ден, установи OFFNews.bg.

Находчиви младежи, сдобили се незнайно откъде със стотици медицински бележки с печати от различни лекари, развиват търговия през интернет и дори са изготвили оферти. Най-често срещаната „промоция“ е за 1 лев на бележка, но ако купувачът иска над 100 броя, цената пада наполовина – на 50 ст.

„Броят не е от значение за мен, ако искате и 3000 бележки да купите - имам. Ако искате бележките да са с повече от два вида печат - за всеки печат по 2 лв. отгоре. Бележките са от ИСТИНСКИ ЛЕКАРИ, засега на никого не са му правили проблеми, така че минават във всички училища. Ако се притеснявате, че това не е личният ви лекар - казвате на класния, че това е назначен негов заместник.“

Това гласи една от многото обяви, разпространени чрез специално създадена страница във Фейсбук. Освен най-голямата социална мрежа, за бизнес среда се ползват и форумите, като „дилърите“ смело оставят свои координати – мобилен телефон, Скайп и и-мейл.

Оказва се обаче, че далаверата не минава без своите рискове. Много директори вече въведоха правилото медицинската сестра на училището да звъни на лекарите, чийто печат се намира на извинителната бележка, за да проверява дали въпросното медицинско лице е личен лекар на ученика. Наскоро в пловдивска гимназия чрез този метод беше изловена верига бележки, за чието разпространение лекарят от печата нямаше и представа. Печатът се оказа с неговото име, но не негов.

Страхът от залавяне обаче не е най-големият враг на добре познатия бизнес. В настоящата технологична ера стотици ученици са наясно как да си принтират направени на Фотошоп печати, а кочани с празни бележки се продават по книжарниците. Във форумите се вихри мнение, че клиентите на „дилърите“ на бележки са компютърно неграмотни балъци.

Въпреки това, т.нар. „балъци“ продължават да са много и надигнали се срещу търговията институции призовават за по-строг контрол и за превръщане на учебния процес в по-интересен за децата.