OffNews.bg

Изсичат между 91 и 550 дървета в Борисовата градина за трамвай до Студентски град

Студенти организират протест заради плана на Столична община да прокара нова трамвайна линия през Борисовата градина, заради която ще бъдат отсечени 91 дървета.

Протестът ще е в четвъртък. Той е организиран чрез Фейсбук групата "Не на изсичането на Борисовата градина и естакадата на Семинарията".

Според плана на общината линията на трамвай 18 трябва да минава през "Никола Габровски", "Г. М. Димитров" и Борисовата градина.

Студентите твърдят, че ще бъдат изсечени над 550 дървета. Според документите на общината броят им е 91. От тях 4 са в лошо състояние, 67 в средно и 19 в добро. Оценката на дърветата е направена от Дирекция "Зелена система".

На протеста в четвъртък студентите са поканили представители на общината. Те са направили и карта с алтернативен маршрут на трамвая. Той не минава през Борисовата градина и е по-кратък с около един километър.

Историята на линията започва през 2008 г. Тогава е бил изготвен проектът. След 5 години чакане на евросубсидия проектът бил възроден. Първоначално той предизвика негодуванието на студентите, защото предвиждаше закриване на автобусна линия №94. Тази линия е много натоварена - тя е използвана както от студентите заради университетите и факултетите, до които стига (Ректоратът на СУ, УНСС, УАСГ, Химическия факултет на СУ, ФМИ), така и от живеещите в "Дианабад", "Лозенец", центъра на София.

В крайна сметка се оказа, че планът за закриване на линия 94 е плод на сбъркана карта.

"Автобусна линия №94 няма да бъде закрита", обеща пред OFFNews кметът на София Йорданка Фандъкова.

Самият проект вече е свален от сайта на община  "Изгрев".

От транспортната служба на общината заявиха пред OFFNews, че картата е стара и само трамвайният маршрут е актуален в нея.