OffNews.bg

Хиляда протестират срещу новата такса за торбичките (снимки)

Близо хиляда души от цяла България се събраха в София в сряда, за да протестират срещу новата такса за полиетиленовите торбички, която ще влезе в сила от 1 октомври.

Демонстрацията е по инициатива на браншовата организация „Полимери“.

На протеста бяха дошли хора от цялата страна, чието препитание е свързано с производството на полиетиленови торбички.

Представителите на бранша са недоволни от промените, според които всяка полиетиленова торбичка ще се таксува с 35 ст. отгоре.

Новият регламент ще влезе в сила от 1 октомри и според браншовите представители ще съсипе бизнеса.

Демонстрантите скандираха „Оставка!“ и „Отмяна!“.

„Българите най-бедни в ЕС! Но... Недостатъчно! Браво, министър Караджова“, „Не оставяйте 6000 български семейства без прехрана!“, „Във Враца гарга не каца, защото е гнездо на орли! Министър Караджова, не разрушавайте безотговорно гнездата ни!“ „Не на неадекватните безумия! Оставете ни да работим!“, „Защо България е най-бедната страна в ЕС с най-висока такса?“, глясаха посланията на някои от транспарантите.

Протестиращите се събраха в 11.30 ч. на площада пред катедралата „Александър Невски“ и преминаха покрай парламента. Крайната им цел е Министерски съвет, където ще внесат петиция с исканията си.

От бранша настояват МС да отмени решението, а Министерството на околната среда и водите да организира широк обществен дебат за промените в наредбата.

На кръгла маса по темата във вторник представителите на бизнеса посочиха, че новата такса ще надвиши 35 пъти себестойността на продуктите им.

Според тях тя няма да има желания екологичен ефект, ще съсипе производството в бранша и ще насърчи развитието на сивата икономика у нас.

Производителите на торбички виждат изхода от ситуацията в законодателни промени, които да ангажират населението с разделното събиране и рециклирането на отпадъци.

По време на обсъжданията обаче бизнесът срещна категоричния отпор на МОСВ и зелените организации, според които промените са наложителни, тъй като са най-добрият начин за бързи и ефективни мерки в подкрепа на околната среда.