OffNews.bg

Гумнеров: 70 000 безработни и 300 млн. лв. загуби заради забраната за пушене

„По данни на браншовата организация заради забраната за пушене без работа ще останат поне 70 000 души, бюджетът ще загуби над 300 млн. лв., а социалното осигуряване също ще отчете загуби”, заяви в кулоарите на парламента във вторник независимият народен представител Кирил Гумнеров.

През септември, заедно с независимия си колега Стоян Иванов, Гумнеров внесе в парламента предложение за промени на Закона за здравето. Те настояват да се върне старият режим за пушене на закрити места.

„Месец и половина, след като внесохме предложението, по него няма никакво раздвижване. А забраната за пушене става все по-актуален въпрос, защото заради нея все повече хора губят работата си”, заяви Гумнеров.

„Правителството иска да реши проблема по най-лесния начин: да разгледа промените чак през пролетта, когато повечето от протестиращите сега заведения ще са фалирали”, допълни още той.

Според него безработните през октомври 2012 г. са със 17 хил. лв. повече в сравнение с регистрираните през октомври миналата година.

Гумнеров уточни, че по данни на браншовите организации поне 10 хил. души от тях са без работа заради забраната за пушене в заведенията.

„Идват избори, а нали знаете какво е мотото в интернет: Без Бойко можем, без цигари – не!”, предупреди независимият депутат.

В края на изказването един от представителите на бранша – Пейо Филипов, прочете писмо от името на собствениците на заведения в страната.

Той обяви, че е планиран протест срещу забраната за пушене на закрити места. Демонстрацията, наречена „Протест на масите”, ще се проведе на 22 ноември на площада пред Народното събрание.