OffNews.bg

EVN отразя от мрежата 15 ВЕИ-та, не искали да подпишат договор

EVN спря достъпа до мрежата си на 15 централи, произвеждащи енергия от възобновяеми енергийни източници, съобщиха от пресцентъра на електроразпределителното дружество (ЕРП).

Мярката влиза в сила от 12 ч. днес и ще важи за неопределен срок. Причината за изключването е, че 15-те централи са отказали да подпишат договор с EVN.

Oт пресцентъра на ЕРП-то твърдят, че в последния месец са отправяли до ВЕИ-тата различни покани, включително и чрез медиите, с които са настоявали те да „спазят законовото си задължение за сключване на договор за достъп до ЕРП-то“.

От EVN посочват, че са изпратили последната си покана към неизрядните централи на 20 август, в която са им дали отсрочка до днес.

Въпреки предупрежденията ВЕИ-тата не са реагирали и са били изключени на от мрежата.

„Дружеството напомня, че на основание изискванията на Закона за енергетиката и  Закона за енергията от възобновяеми източници производителите на електрическа енергия са длъжни да сключат договори за достъп с оператора на електроразпределителната мрежа при публично известни Общи условия, одобрени от ДКЕВР и влезли в сила от 1 юли 2013 г. Според Закона за енергетика наличието на договор за достъп е условие за изпълнение на договорите за продажба на електрическа енергия“, пишат от пресцентъра на EVN.