OffNews.bg

ЕС забранява пастета, за да не страдат гъските

 

Да се преустанови производството и продажбата на гъши черен дроб в Европейския съюз, поиска италианският евродепутат Андреа Занони. Аргументът е да се приключи с „мъчението на милиони патици и гъски” заради пастета от гъши дроб.

Още 7 евродепутати подкрепят искането на Занони. Те дадоха за пример,че през юли тази година американският щат Калифорния също е забранил птичия деликатес.

В момента производството на гъши дроб е забранено в 22 от 27-те страни членки на Евросъюза. Вносът и продажбата на пастет обаче са разрешени във всички страни от ЕС.

За миналата година България е вторият най-голям производител на гъши и патешки пастет в Европа. Само за 2011 г. у нас са отгледани 5,5 млн. патици.

В момента най- големият производител на гъши дроб в Европа е Франция (около 80 %  от световната продукция на гъши и патешки дроб). Други страни-производителки са  Белгия, България, Унгария и Испания. 

Българският пастет от гъши дроб се прочут най-вече със скандала около Марио Николов, обвинен, а след това оправдан, че е откраднал 7,5 милиона евро по САПАРД, които са били за машини за пастет.

По време на проточилата се години сага Николов винаги твърдеше, че обвиненията са атака срещу българския пастет.