OffNews.bg

Чешкият държавен глава прие оставката на правителството

Президентът на Чехия Милош Земан прие оставката на правителството на Иржи Руснок, предадоха световните медии.

Миналата седмица вотът на доверие, поискан от Руснок от камарата на депутатите в чешкия парламент, се провали. 93-ма депутати подкрепиха премиера Иржи Руснок, но 100 от народните представители гласуваха против.

Президентът разпореди правителството в оставка да изпълнява функциите си до предстоящите предсрочни парламентарни избори и назначаването на нов кабинет. В петък парламентът в Прага започва дискусиите по саморазпускането на камарата на депутатите.

Чехия е заплашена от политическа криза, след като правителството не получи вот на доверие от парламента след мащабен корупционен скандал, а анализатори прогнозират провеждането на предсрочни избори.

Провалът на кабинета бе очакван, тъй като кандидатурата на Руснок бе предложена от президента, а не от парламентарно представените партии. Нито една от тях обаче няма мнозинство и държавният глава търси компромисен вариант. До заплетената политическа ситуация в Чехия се стигна след оставката на премиера Петер Нечас. Причината за оставката бе корупционен скандал: неговата сътрудничка и любовница Яна Нагиова бе уличена в корупционни схеми и търговия с влияние.