OffNews.bg

Белгийският посланик откри благотворителна изложба за болните от рак

Белгийският посланик Марк Микелсен откри благотворителната изложба за хората с рак на мозъка. Неговата съпруга Мари Шантал Биела е един от 20-те художници, които дадоха картините си, за да помогнат на болните. Сред останалите творци са известни имена като Светлин Русев, Валентин Савчев, Иван Димов.

Изложбата ще продължи една седмица в столичната галерия "Сезони" (ул. „Кракра“ 2А). На 17 май ще се проведе благотворителен търг на картините в нея. Набраните средства до последната стотинка ще бъдат предоставени за създаването на клиника за специфична имунотерапия на рака на мозъка.

Надявам се и съм убеден, че тази българо-белгийска инициатива ще има успех, каза Негово Превъзходителство Марк Микелсен, под чийто патронаж се провежда и събитието.

Създаването на новата клиника ще се реализира с усилията на лекарите от университетската болница в София "Св. Иван Рилски" и университетската болница в Льовен. В нея ще се лекуват хора с мултиформения глиобластом или рак на мозъка, от който се разболяват около 250 българи на година.

Единственият ефективен метод за борба с тази болест е специфична имунотерапия, известна като ваксина срещу рак на мозъка. Технологията е разработена в Белгия от проф. Стефан Ван Гол от университетската болница в Льовен. Само преди дни оттам се завърна първата българка - Любка, на която бе поставена ваксината. В момента тя се чувства много добре, каза д-р Емануил Найденов.

България разполага с обучен екип, който може да прилага метода и у нас. За тази цел обаче трябва да има и подходяща клиника, където това да става.  Целта на благотворителната изложба е именно да се съберат необходимите средства за оборудване на такова отделение в болницата "Св. Иван Рилски".

Фондация „Остани“ е основният двигател на начинанието. Нейният председател – д-р Емануил Найденов, който е и председател на Българското дружество по невроонкология, е изявен участник във Форума OFFRoad-Bulgaria.com, който също набира средства за изграждането на клиниката. С финансовата помощ на Форума стана възможно и изпращането на първата българка за специфична имунотерапия в Белгия.

Сметките на фондация „Остани“, на които можете да направите дарение за каузата, са:

Фондация ,,Остани”

Банкова сметка в лева при:

Райфайзен банк (България) ЕАД

BIC: RZBBBGSF

IBAN: BG50 RZBB 9155 1002 2659 31

Снимките на произведенията са качени от официалния сайт на галерията.