OffNews.bg

Алфа Рисърч: 1,6-2,1 млн. души ще гласуват на референдума

Една седмица преди референдума намерение да участват в допитването заявяват 25-35% от живеещите в страната близо 6 милиона пълнолетни граждани, сочи проучване на „Алфа Рисърч“.

Социолозите подчертават, че броят на хората с право на глас, който са заложили в изследването си, е различен от сметките в избирателните списъци на ГРАО.

Според проучването 62% от гражданите, които отидат до урните, ще гласуват с „да“ на референдума.

Предстоящото допитване активизира най-твърдите партийни ядра, особено тези на опозицията, показва изследването. Съвсем очаквано, най-решени да гласуват са симпатизантите на БСП – партията, която е инициатор на референдума.

Сред твърдите поддръжници на строежа на нова АЕЦ са и симпатизантите на националистическите партии „Атака“ и ВМРО.

Общото заключение е, че категорично решени да се включат в допитването са най-вече привържениците на проекта „Белене“.

Допитването сочи, че 2/3 от гражданите, които ще дадат „не“ в допитването, ще го направят не защото подкрепят АЕЦ „Козлодуй“, а защото са против ядрената енергетика като цяло.

По-голяма част от групата, която ще гласува против строежа на „Белене“, ще отиде до урните заради принципни убеждения, а не водена от политически пристрастия.

От „Алфа Рисърч“ подчертават, че проучването е направено преди атаката срещу Доган в събота, която би могла да раздвижи допълнително ядрата на ДПС.

Ако предположението на агенцията се окажат правилни, активността на референдума няма да бъде достатъчна, за да придобият резултатите задължителен характер. Най-вероятно обаче броят на гласувалите ще надмине 20%, с което решението на въпроса ще се върне отново в парламента.