OffNews.bg

38 деца и трима възрастни получиха хранително отравяне на почивка в Банско

38 деца и трима възрастни са приети в болница заради хранително отравяне по време на почивка в Банско, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Група от 84 ученици от първи до пети клас от 125-то СОУ в София била в Банско за почивните дни около Деня на народните будители. Те били настанени в хотел "Бъндерица" в курортния град.

Първите симптоми на хранително отравяне се проявили през нощта, а около 6.00 часа сутринта в болницата в Разлог са приети и първите деца. 

По-рано беше съобщено за 36 деца с хранително отравяне. Според информация на здравното министерство, постъпила във ведомството към 15.30 часа в момента в лечебното заведение са приети 38 деца и трима техни учители. 

След преглед лекарите са потвърдили, че става дума за отравяне, а не за грип, съобщи управителят на МБАЛ Разлог д-р Божидар Велев. 

Състоянието им е стабилно и няма деца в тежко състояние, обясни директорът на Регионална здравна инспекция (РЗИ)-Благоевград д-р Огнян Чилев.

От болницата в Разлог обясниха, че не очакват увеличение на броя на пострадалите, тъй като е отминал периодът, през който биха могли да се появят нови случаи с подобни симптоми. 

Екипи на РЗИ и на Агенцията по безопасност на храните извършват проверка в хотела. 

На децата са взети проби. Резултатите ще бъдат готови в понеделник. Дотогава не може да се каже със сигурност на какво се дължи отравянето. 

Проби са взети и от всички храни и повърхности в кухнята на хотела, съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград.

Кухнята ще бъде затворена до второ нареждане. Издадено е предписание за извършване на основно почистване, допълниха те. 

В същия хотел са били настанени и 64 деца от Стара Загора. При някои от тях са се появили оплаквания, но пътуващият с групата медицински работник им е оказал помощ и не се е стигнало до постъпване в болница.