OffNews.bg

Ненчев, купи магарета за границата с Турция

Турция купува 900 мулета за армията си, по цена 1100 лева парчето. Добичетата ще воюват в планински райони, където нито джип, нито бронетранспортьор може да мине. Редно е военният министър Николай Ненчев, който е с аграрен корен да последва турския пример. И да купи 259 магарета, колкото километра е границата ни с Турция, защото наличните 240 не вършат работа, пък и са в центъра на София.

Подобно политическо решение ще е само от полза за държавата и бюджета и. Магаретата са високопроходими, екологични, не харчат бензин и масло, не им трябват пътища покрай строящата се ограда с южната ни съседка. Те ще са несравнимо по-евтини от F-16 трета употреба, няма да дразнят Русия, защото не се ремонтират с лиценз или без него. Ако се кръстосат с кобила, ще се получи хибридът муле, който пък спокойно може да се включи в модерната сега хибридна война. 

Дългоухите имат и друго предимство - те не коментират заповедите на началниците си, нито им се противопоставят, нито ги подиграват. Не вземат и рушвети, усвояват само зоб и сено. Когато изтече срокът им на годност не се налага рециклиране - може да се превърнат в салам, суджук, пастърма или в краен случай - в депутатски кюфтета.

Освен всичко - с тези животни ще се осъществява и приемственост в армията ни. Ще припомним съобщение от партията на министъра по повод посещението му в Корея миналата година:

"През тежките 1950 г.-1953 г. България е задушена в хватката на комунистическия режим, наложен от Съветския окупатор през 1944 г. Но има яростна съпротива и от българите. Един от достойните българи, сражавал се на страната на Демокрацията и Свободата в Корея, е осъден от комунистите земеделец, емигрант. Атлантикът първо поколение – чичо на министър Николай Ненчев". По-възрастните сигурно помнят, че в същите тези години Българската народна армия имаше полкове с планински миномети, които бяха пренасяни с катъри и мулета. Тези части дори дефилираха на парадите пред мавзолея. Оказва се, че четириногите днес са на почит в Бундесвера, в швейцарската и в руската армия. Нито НАТО, нито Русия са против тези животни.

Проблемът е само един - комисионните. Защото за едно магаре рушветът ще е стотина лева, а за изтребител - няколко милиона. Изтребителят обаче няма да опази границата ни от мигранти, докато обикновеното българско магаре ще се справи, ако се ръководи правилно от професионален военен. Дано министър Ненчев проумее това.