OffNews.bg

Мис Хелзинки и грозотата

Няма и аз да коментирам външния вид на Мис Хелзинки. Та тя е на възраст някъде по средата между най-малкото ми дете и по-голямото ми внуче...

Едно време какви кандидатки за Мис имаше, но, както се казва в стар съветски виц - конкурсите се печелеха от онези, които са виждали с очите си Ленин.

Няма да коментирам, защото други неща за мен са далеч по-важни и те са свързани не с Финландия, а с България.
За тези три дни, докато ние сме превърнали в тема номер 1 Мис Хелзинки, статистически:

--- 17 млади българи са напуснали Отечеството за доста време или завинаги. Към тях скоро ще се присъедини мой сегашен студент, който днес ми каза - като гледам какво се случва в държавата, в която живея и в учебното заведение, в което уча, знам, че нищо повече не може да ме накара да остана тук.

--- 261 000 лева са присвоени (откраднати) по корупционна линия от еврофондове и държавни поръчки. Мой колега в наблюдаваща тези процеси институция ми казва, че сега е златно време за такова присвояване (крадене) - властово безвремие и някои, даващи си сметка, че каквото още присвоят, това ще им е, затова го правят като за последно.

-- 27 работни места в различни заводи и предприятия са се освободили и вече няма кой да ги заеме. Приятел, който има компютърен бизнес с наши заводи и предприятия казва, че липсата на квалифицирани специалисти и работници става като природно бедствие, завърта се спиралата - няма специалисти и работници, заводите и предприятията не работят, а като заводите и предприятията не работят, специалистите и работниците напускат...

-- 46 домове и къщи са обрани и от тези кражби 43 ще останат неразкрити. Наскоро на една позната възрастна жена влезли в жилището и отмъкнали телевизора. Полицаят й казал - е, ти за един телевизор ли си, кой ще ги търси крадците, ние с големите акули трябва да се борим! А тя му отвърнала - ама на мен целият ми живот е свързан с телевизора, сега като ми го няма и не мога със сериали да си отвличам вниманието, ще трябва да мисля само за умирачка.

-- 6 клошари са премръзнали и напуснали вкочанени този безжалостен към тях свят. В подлеза на "Орлов мост" ме спря един клошар и понеже му дадох 2 лева, той се разоткровеничи - нашего брата, вика, сега мре като му'а без глава!

-- 97 нови онкоболни са се появили, от които за поне 40 поради разпадането на здравеопазването у нас съобщаването на страшната новина ще бъде като произнасяне на смъртна присъда. Точно така коментира на спирката бегла позната от квартала ни - вчера ми произнесоха присъдата без право на обжалване, защото това, което трябва да се направи, за да се "обжалва" тази присъда, аз не мога да си го позволя с моята пенсия и 43 години трудов стаж, две висши и два чужди езика.

-- 5 момичета-деца са родили деца, 4 от тях са ромки. Дъщерята на моя колежка изражда такива дечица и като неотдавна се опитала да обясни на родилката и на съвсем младата й майка как да гледат бебето, съвсем младата майка я прекъснала рязко - то ако му е писано, ще живее както и да го гледаме, море ти ни кАжи къде и кога дъщерята да ходи да си вземе наградата! Сиреч парите. Значи в техните представи те раждат за пари и това го смятат като бизнес.

А иначе, ако се върнем към дебата за Мис Хелзинки, моето вътрешно убеждение е, че голяма част от обсъждащите с присмех победителката в конкурса, като че ли не разбраха, че разделителната линия в спора е за нещо съвсем различно, доста по-принципно, много по-дълбоко и напълно неразбираемо за тях; то изобщо не се изчерпва с простата (им) констатация, че момичето е грозно.

За външния вид като за всеки вкус наистина би могло да се спори и не изключвам, че тяхната преценка като количество изказани мнения да вземе връх, да постанови с голям превес -победителката в конкурса е грозна.

Но за това - съвсем различното, доста по-принципното, много по-дълбокото и напълно неразбираемото за тях, именно една голяма част от тях изглеждат в моите очи грозно.

Ако дали си красив външно или не, е въпрос на природа, на шанс, на Господ, на генна лотария, то дали си грозен вътрешно е въпрос на личен избор, на ценностна система, на социална позиция и на съзнателно демонстриран манталитет.

Коментарът на проф. Николай Слатински е публикуван на личния му фейсбук профил. Заглавието е на редакцията.