OffNews.bg

В Анево не са спазени елементарни мерки за безопасност

При пробите на ръчния противотанков гранатомет (РПГ) не са спазени елементарните мерки за безопасност, коментира експертът по сигурността Иван Бояджиев пред агенция "Фокус" след инцидента в полигона в с. Анево.

Той стана днес към 11.30 ч., когато при стрелба с гранатомет беше убит американски гражданин, а четирима бяха ранени - един американец, един канадец и двама българи. Един от ранените е в много тежко състояние, с опасност за живота.

"Фирмата, отговорна за инцидента в Анево, е българска и изкупува нечия продукция - в случая РПГ. Целта е била да се продава някъде, като в тази сделка участват и американци", обясни Бояджиев.

Когато се продава продукция, тя трябва да бъде показана на клиента, за да е сигурно, че работи, но винаги може да се очаква, че едно РПГ може да се взриви - устройството или гранатата, затова при стрелбата остава само един човек, а не както тук - още четирима. Те е трябвало е те да бъдат настрана, категоричен бе Бояджиев.

Има и случаи, в които дори може да се наложи да се произведе изстрел, без да участва човек, тоест спусъкът на гранатомета да се дръпне дистанционно.

"Толкова хора не могат да участват в едно изпитание, те трябва да стоят настрана зад някаква преграда. В никакъв случай зад самото изделие", допълни Иван Бояджиев.