OffNews.bg

Сблъсъци с полицията във Факултета (видео)

Полицията използва сила в столичния квартал Факултета. На видео се вижда как няколко полицаи с юмруци и ритници налагат няколко жители на квартала от мъжки пол. Сблъсъкът се случва на входа на квартала на “границата” с Краснa поляна.

Според пресцентъра на столичната дирекция на полицията 4-5 жители на квартала във видимо нетрезво състояние се опитвали да минат през КПП-то, за да си купят алкохол. Дори е подаден сигнал на телефон 112 за това.

Много ясно, че полицаите така ще кажат, отговориха от квартала. Според едни хората са отивали на работа, а според други са отивали за храна до близкия супермаркет. “Тези полицаи даже не ги пускат за храна, те не от коронавирус ще умрат, а от глад. Трябва да се вземат мерки. И ние сме граждани на България”, написа ни наш читател от махалата.

“Целия квартал е под блокада на'секаде полиция и не ни пускат да излизаме”, оплака се друг жител на квартала.

“Вземете някакви мерки, защото ако циганите само 3 дни не отиват на работа от чистотата, какво ще стане със вас? Не коронавирус, а корони с вирус ще има”, призова един от събеседниците ни.

От СДВР казаха, че ако имат причини, като ходене на работа или на лекар, жителите на квартала се пускат да излизат.

Ограничителни мерки мерки има и в ж.к.„Филиповци“. Забранено е събирането на повече от двама души на улици и в междублоковите пространства, както и отбелязването на семейни тържества със събиране на близки.

Причината за блокадата е огнище на коронавирус в кварталите. Днес са 13 новите положителни проби на COVID-19 във Факултета от 100 направени бързи теста. Епидемиологичното проучване се прави от Столична регионална здравна инспекция (СРЗИ). Две от положителните проби са на деца на 13 г. и на 2 г. На тези 13 лица e взета и проба за ПСР тест.

Вчера от направените 60 бързи теста във "Факултета" и "Филиповци" седем бяха положителни. До вчера шестима са починалите от двете гета, като в болници в София има двама в по-тежко състояние в реанимация и 10 души с по-лека проява на заболяването в отделенията.