OffNews.bg

ГДБОП разследва случая с имейлите за поставени бомби в десетки училища

ГДБОП разследва случая с получените заплашителни имейли за поставени бомби в десетки училища у нас. По случая работи отдел "Киберпрестъпност" в главната дирекция, предаде БНР. 

От чужбина вероятно е изпратен имейла с бомбената заплаха получена днес в десетки училища в цялата страна. Текстът е на български, но вероятно е преведен с помощта на интернет преводач.

До момента експертите са проследили IP адреса на изпращача, като е установено, че той не е български. Засегнати са поне 16 училища в София и десетки във Варна и Бургас.

От МВР уточниха че занятията в училищата се прекратяват или не по преценка на съответните директори. На много места у нас полицията вече е приключила с претърсването на помещенията и до момента няма открити съмнителни вещи.

В канала си в Телеграм организацията, изпратила имейлите, прокламира омраза срещу човечеството и децата. На профилната снимка е публикуван маскиран мъж с автоматично оръжие.

"Ние сме от организацията MFUL. Всички човешки същества са гадни същества и ****, които трябва да бъдат изтребени изцяло. Човешката раса трябва да бъде унищожена. Във всички училища са поставени тротилови заряди. Скоро ще се взривят всички ваши училища в Бургас. Пожелавам ви да умрете”, пишело в имейлите, предаде БГНЕС.

Те са били адресирани като „важно съобщение” от името на Егор Синянский.