OffNews.bg

Бивш ректор на МВР академията за гонката в София: Полицаите могат да стрелят при неподчинение

Полицаите имат право да произвеждат изстрели срещу заподозрени, които оказват съпротива. Това каза в коментар за гонката в София, при която загина 18-годишен младеж, бившият ректор на Академията на МВР проф. Любомир Тимчев. 

Инцидентът се случи в понеделник след сигнал от охранител в столичен бизнес център, че трима маскирани прескачат оградата на обекта, носейки багаж. При започналата гонка с полицията беше ранен един от заподозрените, който по-късно почина в болница.

Основание ни дава чл. 87, ал. 1, т. 3 от ЗМВР, където е ясно посочено, че след предупреждение, което се е случило, полицейският орган може да използва оръжие при преследване на лице, извършващо или извършило престъпление от общ характер, когато оказва съпротива или не се подчинява. Тази норма преди години не включваше оказването на съпротива, обясни проф. Тимчев, който изказа съболезнования на близките на починалия.

При така действащата норма няма никакво значение дали младежът е бил въоръжен или не, а дали извършва или е извършил престъпление и дали оказва съпротива, посочи Тимчев. Коментира, че много от нормите в закона не са издържани:

"Ако я променят в стил да се говори за тежко престъпление, за оказване на въоръжена съпротива, тогава носенето на оръжие ще има значение, но в случая не. Това не е инцидент, това е част от полицейската професия, за съжаление", каза той.

Според Тимчев трябва да се промени философията на Закона за МВР, а оттам - нормите и действията на полицаите. Заяви още, че системата на министерството трябва да се деполитизира, както и че няма хабилитирани преподаватели в Академията на МВР, а обучението не е достатъчно.