OffNews.bg

712 кг хероин хванати на границата, за които Борисов се похвали в ООН

712 кг. хероин на стойност над 46 млн. лв. са задържали властите на ГКПП "Капитан Андреево". Акцията беше обявена публично от премиера Бойко Борисов по време на изказването му в ООН в петък. Тази година България е съ-домакин на Срещата за борба със световния проблем с наркотиците, организирана от президента на САЩ Доналд Тръмп, а залавянето на рекордната пратка съвпадна с провеждането ѝ.

Задържаният вчера на пункта "Капитан Андреево" хероин е най-голямата пратка дрога, залавяна досега на българска граница.

Наркотикът е открит в два ирански ТИР-а, превозващи строителни материали от Иран за Австрия. Единият е хванат в четвъртък, а другият в петък. Наркотикът е бил укрит по идентичен начин, между плоскости от гипсокартон. Хероинът обаче не е бил засечен от рентгена. 

"Хероинът е бил опакован и поставен между самите плоскости, които са били плътно слепени една до друга", каза окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов, цитиран от БНР

"Още е рано да се говори за разбит канал за наркотици, защото се водят следствени действия", каза Георги Георгиев, директор на "Митническо разузнаване и разследване" към Агенция "Митници".

"Установен е получателят - дружество в страна-членка на ЕС. Своевременно са уведомени правоохранителните органи в съответната държава по линия на наркотрафика".

Двамата ирански шофьори са задържани до 72 часа от прокуратурата. Предстои искане в съда за постоянното им задържане под стража. Ако бъдат признати за виновни според закона се предвижда затвор до 20 години и глоба до 300 хиляди лева.

Залавянето на пратката идва и на фона на плачевната статистика от работата на МВР, което се похвали, че през юни месец е задържало 0.84 кг. хероин и 0,06 кг. кокаин.