OffNews.bg

ВСС отказа да се произнесе за гражданството на шефа на СГС Алексей Трифонов

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет отказа да се произнесе за гражданството на председателя на Софийския градски съд Алексей Трифонов, защото няма правна компетентност да го направи и прие за сведение писмото на служебния правосъден министър Янаки Стоилов.

Казусът влезе за разглеждане във ВСС преди пет дни.

Тогава Стоилов обяви, че Алексей Трифонов няма българско гражданство и че при пресъставянето на акта за раждането му не са били установени основания за придобиване на българско гражданство.

"Тъй като той е роден извън страната, трябва да е придобил друго гражданство", коментира Стоилов и допълни, че очаква Съдийската колегия да се произнесе по случая.

По повод оспорването на конкурсната процедура за назначаването на Трифонов за председател на съда Върховният административен съд е постановил, че той притежава българско гражданство. По делото тогава беше представена справка от Руската федерация, че Трифонов не е руски гражданин, макар че е роден в Курск.

Според правосъдния министър съдът няма право да установява гражданство. Той обясни, че има известно противоречие между това, което се съдържа в масивите за населението, и това, което е постановил съдът.

Законът за съдебната власт е категоричен, че за съдия, прокурор или следовател може да се назначи лице, притежаващо само бг гражданство.