OffNews.bg

Парламентът прие 'Програма за инвестиции в отбраната до 2032 г.'

Парламентът прие "Програма за инвестиции в отбраната до 2032 г.", която е разработена в изпълнение на Управленската програма на правителството. Тя е в изпълнение на решението на Народното събрание от 31 януари 2023 г., с което на кабинета се възлага да изготви всеобхватна и финансово обоснована програма за инвестиции в отбраната до 2032 г.

Приложението към Програмата представя основните направления за инвестиции до 2032 г. с прогнозна стойност над 100 млн. лв., подредени по приоритет за финансиране. Това са обявените вече проекти за придобиване на:

Основен източник за финансиране на изпълнението на проектите са бюджетът за отбрана и разходите за отбрана по централния бюджет. Разчетите са направени при численост на армията 37 000 души и 2% от БВП. 

По време на заседание на комисията по отбрана, проведено на 04.04.2023 г., председателят на комисията Христо Гаджев от ГЕРБ предложи разчетите да се преработят при обща численост на въоръжените сили, възлизаща на 43 000 души, а когато даряваме техника, парите да отиват за закупуването на нова техника, а не в държавния бюджет. Предложенията бяха приети в комисията и в пленарната зала.

Точката беше внесена в дневния ред на извънредното заседание на парламента, по време на което се разгледа доклада по сделката между "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ".