OffNews.bg

Мартин Георгиев: Последният журналист в щаба на Вагнер и единственият българин, бил от двете страни на фронта

Мартин Георгиев е един от много малкото журналисти в света, които са били и от двете страни на фронта в Украйна. Отива в Украйна още в първите дни на руската агресия. На косъм се измъква от атентат в Миколаив. 

Като кореспондент на Нова телевизия на три пъти е командировка в Украйна. Тогава в главата му се загнездява мисълта, че трябва да види какво е и от другата страна на фронта. Близо година се опитва да получи акредитация от руска страна. Накрая получава покана от ЧВК "Вагнер".

Мартин Георгиев е последният журналист, който посещава централата на "Вагнер" в Санкт Петербург, броени дни преди да избухне метежът на Пригожин.

С водач, определен от "Вагнер", посещава Донецк и Мариупол.

Кадрите, които заснема там, влизат във филма "От другата страна", който в скоро време ще бъде показан на големите международни кинофестивали.

Трейлърът на филма беше представен за пръв път във Факултета по журналистика и масова комуникация. Специално за OFFNews Мартин Георгиев предостави и неизлъчвани досега кадри от централата на Вагнер.

В студиото на OFFNews Мартин Георгиев разговаря с главния редактор Владимир Йончев. Целия разговор, заедно с ексклузивните кадри от филма "От другата страна", можете да видите във видеото.

В следващите дни ще свалим в текстов вид интервюто, но за да не спойлваме сега, ще споделим само няколко детайла от него:

В Миколаив Георгиев уговаря интервю с губернатора Виталий Ким, но закъснява за него. Точно в часа, в който е трябвало да започне интервюто, срещу Виталий Ким е направен бомбен атентат.

В Донбас българският журналист отива по покана на руския военкор Владлен Татарски, който през април 2023 г. беше взривен по време на среща с почитатели на неговия Телеграм-канал.

В централата на "Вагнер" Георгиев се среща с младеж с българска военна униформа, който планира "завладяването на света" или поне проиграва на симулатор ракетни удари срещу страни от НАТО. 

Пак там Георгиев се среща и с боса на тролската армия - човек, който държи фалшиви 500 000 акаунта.

В Донецк с брониран джип на "Вагнер" Георгиев минава по пътя, който разделя украинската от руската армия. С буса карат храна на жителите, оставени като заложници точно между двете армии.

И от двете страни на фронта разказват на Георгиев, че в началото на войната е имало план да бъде взривен Аспаруховият мост във Варна.

---------

Скъпи приятели,

За да достигне това видео до повече хора, сложете лайк и се абонирайте за канала на OFFNews в YouTube.