Жертвите в Рига вече са 50, под развалините има още хора

OFFNews 22 ноември 2013 в 23:38 4457 5

Кранове вдигат части от покрива. Снимка: delfi.lv
Кранове вдигат части от покрива. Снимка: delfi.lv

„Досега броят на загиналите е 50. Под руините на търговския център “Максима” може да има още около 30 души. Надяваме се някой да е оцелял.”, обяви кметът на латвийската столица Нил Ушаков, цитиран от РИА Новости.

 Сред загиналите в търговския център има и трима спасители. Пострадали са 40 души, много от тях са в тежко състояние. Разчистването на развалините продължава. Властите заявиха, че ще изплатят на семействата на загиналите спасители по 50 000 лата (100 000 долара).

Полицията разследва три версии за страшния инцидент. Първата е свързана с нарушения при проектирането и назора за зданието, втората е некачествено строителство, третата е струпване на строителни материали върху покрива на супермаркета. Както вече разказаха очевидци там се е изграждала зимна градина, за която са започнали да карат пръст, и детска площадка.

Според Държавната пожарно-спасителна служба на Латвия, основният удар при срутването е бил върху касите и сектора за зеленчуци. Площта на срутването е 500 кв. метра. Трагедията в рижкия квартал Золитуда е най-голямата по брой на жертви откакто Латвия обяви независимост от СССР през 1991 г.

В страната е обявен тридневен траур.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!