Жандармерията претърсва имоти в Свиленград и Хасково, свързани с бивши митничари (обновена)

Задържани са седем души

OFFNews 03 април 2024 в 17:48 6079 1

Жандармерия

Снимка МВР

Акциите продължават

Полицейска операция се провежда в хасковска област във връзка с Агенция "Митници". Жандармерия влезе в офис сграда в Свиленград, предаде БНТ. 

По неофициална информация в граничния град са били посетени още 2 адреса, както и два в Хасково. Става въпрос за жилищни и други имоти, свързани с бивши и настоящи служители на различни нива в Агенция „Митници”. Сред тях има и имот на човек на ръководна длъжност.

На този етап няма информация за задържани и дали е иззето нещо при претърсванията.

По-рано днес Държавната агенция Национална сигурност проведе акция в София, като влезе в Агенция "Митници". Бяха претърсени и офиси, както и жилището на директорът на митниците Петя Банкова. 

Според информацията на БНТ, операцията на ДАНС е свързана с разследване на сочения за контрабандист Николай Николов - Паскал и неговите евентуални връзки, чрез които е осъществявана контрабанда.

Адвокатът на Банкова обясни, че не е извършван арест, а от кабинета ѝ са иззети изготвени от нея документи, в които си е водила бележки относно контрабандни канали, за които тя се е подготвила как да бъдат разбити, както и служебния ѝ компютър. От дома ѝ са иззети лични записки и договора за потребителски кредит на съпруга ѝ.

Шефката на митниците отрече да познава Николай Николов и заяви, че откакто е на поста, се бори с контрабандата. 

"Преди няколко години Пламен Тончев (председателят на ДАНС - бел. ред.), по типичния за тях механизъм, реши да ме изпрати да работя в Благоевград за добро наказание и добри резултати. Това е основната им схема - когато някой им пречи, те го командироват някъде. В резултат на което казах, че няма да изпълнявам техни поръчки и напуснах ДАНС", каза още Петя Банкова.

Министърът на финансите в оставка Асен Василев, той и премиерът в оставка Николай Денков не са били информирани за днешната акция.

Според него, ако няма сериозни доказателства, които да излязат в края на тази акция, то това е акция по сплашване на шефката на митниците.

Впоследствие стана ясно, че задържаните са общо седем души, включително Петя Банкова и заместникът ѝ Людмил Маринов.

Разследването е за организирана престъпна група с цел контрабанда, пране на пари и подкупи.

Сред арестуваните са и баща и син от Хасково, които се занимавали основно с контрабанда на цигари.

Претърсени са над 20 адреса, като близо до Пазарджик се извършвало претърсване на имот, в който е открит тир, пълен с цигари без бандерол. БНР съобщава, че са открити 1500 мастербокса цигари, като ставало дума за нелегален внос на цигари от Турция на много ниски цени, които се препакетират тук и отново, вече нелегално, се изнасят за Западна Европа в пъти по-скъпо.

Претърсени са и имоти на Николай Николов - Паскал, където също са открити цигари без бандерол, които съвпадали с намерените в тира. В имотите на Николов бил открит и кокаин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови