Затварят магистрала Марица заради пожарите в Хасковско (обновена)

OFFNews 10 август 2022 в 07:51 2822 0

Пожар в землищата на селата  Левски и Елшица в Пазарджишка област

Снимка Министерство на земеделието

Пожар в землищата на селата Левски и Елшица в Пазарджишка област

Очаква се затварянето на автомагистрала „Марица“ заради пожарите в Хасковско, предупреди директорът на хасковската противопожарна служба комисар Николай Вълчев пред БНТ. Остават два големи пожара - Белица - Бисер- Любимец и Изворово - Йерусалимово - Доситеево. Този пожар се очаква да стигне до АМ "Марица" и движението да бъде затворено, обясни той.

Заради опасни огнища областният управител на Хасково Минко Ангелов обяви снощи бедствено положение за общините Харманли, Любимец и Свиленград.

Няма пострадали хора. Не всички пожари обаче са локализирани. На помощ пристигнаха и противопожарни екипи от други региони, които дават дежурство в градовете Хасково, Димитровград и Свиленград.

Вчера във Вълче поле изгоряха няколко постройки. Кметът на Любимец Анастас Анастасов каза, че пожарът е причинен от жена, която е чистила огнище и е изхвърлила горещи въглени. Силният вятър е разпалил бързо огъня. Повредени са две къщи и три-четири селскостопански постройки, в които не живеят хора. Нещата са овладени, опасност за хората в селото няма, каза Анастасов.

Усложнена е обстановката и в гората на панагюрското село Елшица. Хиляди декари бяха обгърнати в огнения капан, въпреки че пожарът е локализиран. Целият периметър на бедствието беше обходен и обработен с вода, по въздух. За това помогнаха три военни хеликоптера на авиобазата в Крумово. Две са критичните точки на стихията. Пожарът край Елшица е локализиран, но постоянно се появяват нови огнища. Евакуирани хора няма, няма и пострадали къщи, но са засегнати хиляди декари гора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови