Засилват проверките за „Гражданска отговорност“

Юлиан Христов 03 януари 2012 в 13:31 1868 0

Застраховки, гражданска отговорност1
Застраховки, гражданска отговорност1

Започват масирани проверки за сключена застраховка „Гражданска отговорност“.

За OffNews от Пътна полиция съобщиха, че проверките ще бъдат на територията на цялата страна и ще продължат до края на месеца. Пътните полицаи ще са особено стриктни към това дали водачите са сключили задължителната си застраховка. Контролът от тази година ще може да се осъществява и от видеокамери, обясниха от полицията. За момента обаче новите камери няма да бъдат използвани в проверките през този месец. Причината е, че те все още не са заработили, като към момента се уточняват местата, на които те рябва да бъдат монтирани.

При заснемане на регистрационния номер на автомобила, полицаите ще могат да направят проверка дали превозното средство има сключена застраховка.

Контролната дейност за сключени задължителни застраховки е традиционна за началото на годината. Целта е достигане на задължителния процент използваемост на задължителното застраховане и повишаване на критериите за сигурност по пътищата, обясняват от пресцентъра на МВР. Въпреки контролната дейност до момента и наложените наказания, процентът на незастрахованите МПС остава твърде висок, отчитат пътните полицаи.

По данни на Гаранционния фонд към 30 октомври 2011 г. в повечето региони в страната превозните средства с валидна застраховка „Гражданска отговорност” са под 80 % от регистрираните и неспрени от движение. В София, Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора и Габрово този процент е по-голям. В Кюстендил, Видин, Враца, Благоевград, Ловеч, София-област, Кърджали, Силистра, Монтана и Перник, притежаващите застраховка „Гражданска отговорност” са под 70 % от регистрираните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови