Заложникът в Амстердам е бил българин

OFFNews 23 февруари 2022 в 14:47 6433 0

Снимка АП/БТА

Заложникът, когото похитител държа в плен в магазин на Apple в Амстердам в продължение на шест часа, е българин, съобщават ДПА и БТА.

Въоръжено нападение в магазина в центъра на Амстердам завърши с освобождаване на заложника и залавяне на извършителя.

Полицията в Нидерландия съобщи, че заложникът е български гражданин, но не разкрива самоличността му. Според холандски медии той е на 44 години.

Похитителят е 27-годишен мъж от Амстердам, отбелязва Асошиейтед прес. За да пусне заложника, похитителят е искал откуп от 200 милиона евро в криптовалута. Той е заплашвал, че ако исканията му не бъдат удовлетворени, ще се самовзриви. Според полицията по тялото му е имало експлозиви.

Българинът успял да избяга, когато полицейски робот занесъл вода на похитителя. Възползвайки се от ситуацията, заложникът напуснал сградата, а извършителят тръгнал след него. Тогава полицейските части успели да го обезвредят.

Десетки хора са успели да избягат от магазина невредими преди това, съобщиха местни медии. Полицията не даде информация за точния им брой.

Последният останал заложник също в момента е в безопасност.

Кадри от мястото на събитието, споделени в социалните медии, показаха как нападателят заплашва невъоръжено лице с оръжие. Свидетели съобщиха, че са чули изстрели.

Полицията е била информирана за кризата около 17:40 ч. местно време (18:40 ч. българско време) във вторник. Районът около магазина е бил отцепен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови