Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Взрив в 3:03 ч тази нощ: аварира тръба по преносната мрежа на ''Булгартрансгаз'' край Ветрино

OFFNews 01 ноември 2021 в 15:32 4487 0

Снимка ПРБ

Газопровод по преносната мрежа на "Булгартрансгаз" аварира тази нощ край село Ветрино, съобщиха от дружеството. 

Аварията е станала около 3:03 ч. на стария газопровод за пренос на газ за Румъния, като доставките за България са осигурени. От 3:15 ч. автоматично е спрян преносът на природен газ за Румъния, а от 7 ч. сутринта са преустановени доставките по направлението Сърбия-Унгария. След 8 часа е възстановен частично преносът за Румъния.

От дружеството съобщават, че щетите са само материални и няма пострадали хора. 

"Взрив е имало тази нощ в 3,03 часа вследствие на разкъсване на газопровода, тъй като е под високо налягане се е чул взрив и оттам нататък се е задействала системата за защита на газопровода, която е отцепила този обсег, в който е разкъсването на газопровода. Предприели сме съответните действия", каза изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов, цитиран от БТА. 

По думите му са засегнати две тръби от частта на газопровода, който е строена между 1986 - 1988 г. Малинов добави, че ремонтът ще започне веднага след приключване на процесуално-следствените действия и огледа на място. След това се планира доставките към Сърбия да бъдат възстановени. 

"На място са докарани новите тръби. В готовност са два багера и две ремонтни групи, очакват се и още два багера. Ще се постараем във възможно най-кратък срок да възстановим газопровода", каза Малинов.

Окръжният прокурор на варна Красимир Конов заяви, че до момента няма данни за намеса на човешка дейност. На място са и представители на ДАНС и на Специализирания отряд за борба с тероризма. Конов допълни, че няма видими следи от горене, което предполага, че газът е изтекъл в атмосферата. 

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" заяви, че компанията ще направи собствена експертиза, за да се установи причината за аварията.

Междувременно Районната прокуратура във Варна образува досъдебно производство за аварията. Оттам съобщават, че няма опасност за околната среда в района на инцидента. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews