Водолази унищожиха мина до нос Кочан

OFFNews 24 януари 2023 в 18:58 1714 0

мина

Снимка МО

Мината е намерена в акваторията на Черно море, до нос Кочан.

Военнослужещи от Военноморските сили (ВМС) унищожиха плаваща мина в акваторията на Черно море, съобщиха от Министерството на отбраната.

Сигналът за плаващ предмет, наподобяващ морска мина, е получен в щаба на ВМС в 17:05 часа вчера от Морския спасителен координационен център. Обектът е забелязан на 14.8 морски мили източно от нос Кочан от моторен кораб, плаващ под украински флаг. Хидрографската служба на ВМС е излъчила навигационно известие за опасност от мини с цел уведомяване на корабите, плаващи в националните морски пространства.

След изчисления от експерти в щаба на ВМС (скорост на вятър и морско течение) е определен район на търсене, в който действат дежурният вертолет „Пантер“ от морската вертолетна авиобаза „Чайка“ и дежурният кораб - базов миночистач „Прибой“, уточняват от МО.

Екипажът на вертолета локализира обекта, определя го като мина и остава в района до пристигане на дежурния кораб. На борда на базов миночистач „Прибой“ военнослужещи от формированието за разузнаване и унищожаване на невзривени бойни припаси определят мината като котвена, тип „Ям“, приведена в бойно положение.

В 14:40 ч. боеприпасът е унищожен от групата водолази.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата