Вера Су потъва (обновена)

Екипажът продължава да отказва евакуация

Таня Николова 02 октомври 2021 в 18:12 9394 3

Корабът "Вера Су" вече потъва, хамбарът е започнал да се пълни с вода. Екипажът обаче продължава да отказва евакуация, съобщиха на брифинг министърът на транспорта Христо Алексиев и министърът на екологията Асен Личев.

За неблагоприятното развитие са допринесли силният вятър и високите вълни.

Алексиев определи като критично състоянието на кораба. Той се пълни с вода.

Властите остават в готовност да съдействат на екипажа на заседналия на Яйлата товарен кораб за евакуация.

„Наш приоритет е запазването на човешкия живот и действаме превантивно. През нощта, около 03:00 часа, изградихме съоръжение, за да може екипажът да бъде евакуиран”, обясни Алексиев.

Корабът "Вера Су" заседна край Камен бряг на 20 септември. Опитите да бъде изтеглен се провалиха, а плавателният съд разсипа азотни торове в морето. Заради липсата на решение шефът на морската администрация бе уволнен.

Карбамидът на заседналия кораб не се класифицира като опасен товар според европейските нормативни документи, посочиха двамата министри.

По регламента на Европейския съюз, който за нас е закон, самият карбамид не се явява опасен за околната среда, поясни Асен Личев. Министърът заяви, че леталните дози за риби и мекотели са 150-160 пъти по-високи от евентуалното попадане на карбамида от кораба в морето. При това рибите трябва да са подложени на такава експозиция 96 часа при десет милиграма от веществото на литър. Личев коментира и че сравнително ниската температура на въздуха и морските води и течението край Яйлата няма как да предизвикат сега цъфтеж на водораслите. По-опасно е дизеловото гориво, което е останало в кораба, но при каквато и да е деформация на корпуса, рискът да изтече дизелът е минимален, каза Асен Личев.

Плавателен съд с цистерни ще подходи утре към кораба за източване на малкото останало гориво, с което се поддържат корабните системи, съобщи Румен Николов, директор на Главната дирекция "Аварийно-спасителна дейност" към Изпълнителната агенция "Морска администрация". По думите му, след това - при отваряне на "прозорец" във времето, със самоходен кран на платформа ще се прехвърли и товарът на друг плавателен съд.

Със заповед на министър-председателя Стефан Янев се създава координационна група за ситуацията с кораба „Vera Su“ в местността „Яйлата“, информира правителствената пресслужба. За ръководители на координационната група са определени министърът на околната среда и водите Асен Личев и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев, а нейни членове са: заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов, заместник-министърът на външните работи Василий Такев, заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова и заместник-министърът на вътрешните работи Таня Петрова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1900

3

rincewind

02.10 2021 в 22:13

"хамбарът е започнал да се пълни с ам."

Това май са думи на министърът:)
И тоя е еднокнижник май. Хамабарът е на село. Постройка бе, за съхранение на манджата на животинките за през зимата.
Тук се казва ТРЮМ!

4164

1

Egocentric Eccentric

02.10 2021 в 18:38

Абе, на северния полюс ли е заседнал тоя кораб, братче.

За 2 седмици до луната отиват и се връщат хората!?!