В Рила спасиха ранен и бедстващ белгийски турист, изоставен от приятелите си

ОFFNews 09 юли 2018 в 15:55 13524 1

Додов връх

Снимка mapio.net

Планинският отряд от Дупница е провел тежка акция по спасяване на 19-годишен белгийски младеж в Рила планина.

В района на Седемте рилски езера 12 скаути от Белгия тръгват на разходка. Едно от момчетата пада и си удря сериозно коляното. С него остава едно момче, а останалите 10 души продължили пътя си. По думи на спасителя Божидар Джокин, участвал в операцията в планината, двамата са бедствали, а температурата била около 3-4 градуса, тъй като са се намирали на височина от 2600 м, прехвърчал е и сняг.

"Веднага момчето беше обработено, изолирахме го от студа и поехме една много тежка нощна акция, която приключи в 4.40 часа. Тежък терен, стръмни скали, силен вятър, валеж, студено”, каза Джокин, цитиран от "Фокус".

Сигналът за ранения турист е получен в 14.00 часа на 8 юли, а екипите открили момчето 6 часа по-късно. Общо шест служители на Планинската спасителна служба са участвали в акцията.

Младежът е предаден на „Спешен център” – Сапарева баня, след това е транспортиран в София. „Ние сме изумени как една скаутска организация, претендираща за другарска помощ и за взаимопомощ, да изостави свой приятел да бедства”, каза Джокин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови