Убийците от Русе са криминални психопати, твърди психиатър

Човекът е склонен към пристъпи на агресия, които могат да ескалират до особена жестокост, смята специалистът

OFFNews 20 януари 2022 в 09:52 3431 0

Извършителите на грабежа и жестокото убийство на собственичката на верига аптеки в Русе Еранухи Пехливанян са криминални психопати, е мнението на криминалния психиатър Веселин Герев, което той изрази пред бТВ.

Герев посочи, че единият от нападателите е с множество травми по лицето, тъй като е каратист.

"Когато човек получава комоцио, това променя неговата психика. В периодите, в които е спокоен, а те са доста малко, е много последователен и педантичен, едва ли не принципен. Получава се обаче така, че когато натрупа напрежение, то избива към т. нар. гръмотевица и той е склонен към късо съединителни реакции", обясни Веселин Герев.

Психиатърът допълни, че човекът е склонен към пристъпи на агресия, които могат да ескалират до особена жестокост, макар че не са планирани да протекат по този начин. Цялата хронология на събитията покрай убийството на Пехливанян обяснява това лъкатушене. 

Бившият шеф на отдел "Убийства" в МВР Ботьо Ботев обясни, че убийството не е дело на професионалисти - има пряк контакт с жертвата, а извършителите са дали основание да бъдат забелязани.

Според Веселин Герев хронологията на събитията говори за импулсивни действия.

"Хората са искали просто да извършат обир, за да може единият да си покрие кредитите, а другият да си купи автомобил – най-прости житейски събития", посочи криминалният психиатър.

Но в крайна сметка криминалното деяние надминава границите на обира, защото действията на нападателите са импулсивни. Много по-късно идва размисълът.

"Похитителите обикалят с жертвата с кола, отиват в къщата й, след това тръгват от там – цялата тази работа нагнетява много напрежението. Жертвата е в позиция да се бори за живота си, а това още повече качва напрежението психически и тези криминални психопати започват да действат доминиращо", обясни Герев.

За емоционалното пренапрежение говори и фактът, че жената е можело да бъде убита по различни начини, но похитителите са избрали да я удушат, а веднага след това двамата започват да делят парите и друго не ги интересува. Прояснението идва чак след това и решават да разчленят тялото, посочи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови