Трети ден горят 500 дка във Варненско, трудният терен бави гасенето

OFFNews 28 август 2023 в 10:47 2076 0

пожар

Снимка Иван Иванов

Трети ден хората се опитват да овладеят пожара.

Около 500 декара широколистна гора гори между селата Блъсково и Чайка във Варненско. Районът попада в обхвата на Държавното горско стопанство в Провадия.

Сигналът за пожара е получен в петък, но изключително трудният терен бави гасенето на огъня. Всеки ден около 80 служители от горските стопанства от Провадия, Попово, Шумен, Суворово, Варна, Търговище, Цонево и Омуртаг се опитват да потушат пламъците.

Готовност за включване в гасенето има и от служителите на стопанството в Паламара, Шуменско. Помощ на горските оказват и пожарникари от Дългопол, Провадия и Долен чифлик. В неделя вечер от Регионалата дирекция по противопожарна безопаснот са осигурили и булдозер. С него пожарникати и горски се опитват да разчистят ивици, за да попречат на огъня да се прехвърли.

Няма опасност за близките населени места, каза директорът на горското стопанство в Провадия Росен Русев. Пожарът е низов, в широколистна гора, която постепенно ще се възстанови.

Заради сушата и високите температури пожарите бързо обхващат големи територии и могат да унищожат хиляди декари с гори, алармираха днес от Североизточното горско стопанство. От там призовават за внимание и за сигнализиране на телефон 112, ако станат свидетели на запалвания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!