Терористични атаки в Лондон тази нощ: 8 жертви, 48 ранени

Тереза Мей определи иницидентите като "потенциален акт на тероризъм"

OFFNews 04 юни 2017 в 02:16 51886 9

Осем души бяха убити, а 48 бяха ранени при атентат в центъра на Лондон тази нощ. Тримата нападатели са убити. Ранените са приети в пет болници.

Малко след 22 ч. местно време (към полунощ българско) бял микробус се врязва в пешеходци на Лондон бридж със скорост 80 км/ч.

CNN съобщава, че ванът на Лондон бридж е блъскал хора, като се е движел напред и назад. "Това, което видях, бяха пет или шест души, лежащи неподвижно на земята. Стори ми се, че бусът се цели в пешеходците", разказа за телевизията очевидец на инцидента. Полицията в Лондон съобщава и за жертви преди моста.

След моста ванът се насочва към фермерския пазар Бъроу. Там нападателите излизат от автомобила и започват да атакуват безразборно с ножове хората, ранявайки мнозина. Сред тях има и служител на транспортната полиция, който е в тежко състояние.

Очевидци разказват, че чули нападател да крещи: "Това е за Аллах", преди да наръга хора.

Нападателите носели нещо като жилетки с експлозиви, които в последствие се оказали фалшиви.

Районът е отцепен. На мястото пристигат изпратени въоръжени полицейски служители в 22:08 ч. местно време. Нападателите са застреляни.

Премиерът Тереза Мей е на Даунинг стрийт. Тя определи иницидентите като "потенциален акт на тероризъм". Тя обяви, че властите са впрегнали всички усилия за разследване на инцидентите.

Телевизията съобщава и за стрелба в ресторант в града, като разпространи кадри от любителско видео, на което се виждат хора, криещи се под масите. Появилите се на място полицаи издават указания към хората да легнат на пода. Към момента не е ясно дали има жертви.

По-късно полицията съобщи, че случилото се в ресторанта е отделен инцидент, който няма нищо общо с терористичното нападение.

Редица политически лидери изразиха съпричастността си с британския народ. Сред тях бе и българският министър-председател Бойко Борисов.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в Туитър, че страната му ще помогне на Великобритания и изрази съпричастност. "С каквото може САЩ да помогне на Лондон, ние ще се отзовем. Ние сме с вас! Бог да ви благослови", написа американският президент. В друг туит той обяви, че като крайно ниво на защита на сигурността на гражданите е необходимо да се въведе забрана за пътуване, а съдилищата трябва да се грижат за правата на гражданите. Той визира случая, при който федерален съд отмени указа му за забрана за пътуване на граждани на Иран, Либия, Сомалия, Судан, Ирак и Йемен.

"В тази нова трагедия Франция е до Великобритания повече от всякога", заяви френският президент Еманюел Макрон след снощните атаки в Лондон, цитиран от Франс прес. Мислите ми са с пострадалите и техните близки, написа Макрон в акаунта си в Туитър.

Полицията обяви, че ще засили присъствието си в столицата през следващите дни, преди парламентарните избори на 8 юни.

Снощният атентат е третият, извършен в Обединеното кралство за по-малко от три месеца, припомня АФП.

На 22 май 22 души бяха убити и 116 - ранени при самоубийствен бомбен атентат в "Манчестър арена". Нападателят - 22-годишният Салман Абеди, се взриви, докато зрителите си тръгваха от концерта на Ариана Гранде. За тази вечер е насрочен нов неин концерт, на който да почете жертвите.

На 22 март загинаха шестима души, включително нападателите, когато автомобил се вряза в пешеходци по Уестминстър бридж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

8

Victimized

04.06 2017 в 14:05

"Imam Omar Bakri Mohammed, who help found the Islamist group Hizb ut-Tahrir, and later Al-Muhajiroun, was also an important asset of British intelligence. “The British government knows who we are. MI5 has interrogated us many times. I think now we have something called public immunity,” he said in 2001. Mohammed enjoyed immunity despite calling for the assassination of British Prime Minister John Major.
“Freedom and democracy bring nothing but chaos. I am here to bring the message to Britain and to one day fly the black flag of Islam over Downing Street,” he declared in 2000. He admitted supporting jihad “verbally, financially, and even militarily” and added that “We have had a lot of volunteers from England wanting to attend camps for military training. We send them to South Africa, Afghanistan, Nigeria, and Kashmir.” Mohammed made these statements while under the watchful eye of British intelligence."

63994

7

Red or Dead

04.06 2017 в 12:06

Сега го видях в НЕТА.......все едно са ми прочели мислите......

““““............ събират се слабоумни политици с обратни наклонности и пишат пламенни речи срещу тероризма. После се хващат за ръце и палят свещи. После пеят и се кланят. После пак се събират в Брюксел и почват пак да заклеймяват тероризма. Накрая приемат декларация че Русия е най големия враг и налагат пак санкция. Българските политици гледат като телета от екраните на ТВ и обясняват как са се събрали спешно на съвет и решили че има тревога втора степен за България и Русия е виновна.
А между другото продължават да гърмят бомби в Европа, но не руски. Да умират мирни хора...... А обратните политици умствено изостанали не могат да проумеят че ТЕ СА ВИНОВНИ ЗА ВСИЧКО!...““

16193

6

SC

04.06 2017 в 10:37

Нищо съществено. Просто висша проява на мултикултурализъм. Учете се!

29216

4

Лопе де Вега

04.06 2017 в 09:15

Еми нищо няма да кажа. Вече съм написал достатъчно по темата.

Поздрав!

13350

2

torbalancho

04.06 2017 в 08:54

Как е, хубаво ли е да ви колят...

Айде малко османско присъствие в Европа...