Стефан Янев: Трагедиите са общи, те ни сближават

Заев изказа съболезнования на премиера ни за трагедията в дома за възрастни хора, където загинаха 9 души

OFFNews 23 ноември 2021 в 10:47 3201 0

Снимка FB/ Стефан Янев

"Трагедиите са общи, те ни сближават", заяви премиерът Стефан Янев на съвместен брифинг в МС с македонския си колега Зоран Заев.

Янев съобщи, че е създадена координация на всички нива и звена между България и Северна Македония.

Заев изрази съболезнования за загубите на двете държави: "Искам да изразя своето искрено съчувствие, както и съчувствието на целия македонски народ за трагедията вчера, при която загинаха 9 български граждани. Солидарни сме с вас, както и българската държава е съпричастна с нашата болка."

Той благодари за бързата реакция на българското правителство. Заев съобщи, че е бил информиран за инцидента от Янев 5 минути след като е получен сигнал за катастрофата в България.

"Ние сме и в добро, и в лошо заедно. Ние сме най-близки братски народи", коментира той.

Към момента не е нужна логистична помощ от Скопие, но при нужда - има готовност за изпращане на екипи.

Македонският премиер съобщи, че в Северна Македония ще бъде обявен ден на траур. Служебният премиер Стефан Янев заяви, че се обмисля обявяването на такъв и у нас.

По-рано премиерът на Македония Зоран Заев и македонският външен министър Буяр Османи се срещнаха с оцелелите от трагичния инцидент на АМ "Струма" рано тази сутрин.

На излизане от "Пирогов" те съобщиха, че част от оцелелите са семейство, сред които и момиче на 16 години. Всички оцелели са седели в задната част на автобуса.

Македонският премиер съобщи, че те са счупили задния прозорец и така са се спасили. Един от тях ще бъде опериран. Необходими са допълнителни изследвания за друг от пациентите, а всички останали са добре и в стабилно състояние. Той съобщи, че семействата на пострадалите вече са в България при близките си. Очаква се в следващите дни оцелелите 7 души да бъдат транспортирани в Скопие.

"В автобуса са пътували хора от различни националности", уточни Заев. Той съобщи, че е имало един гражданин от Сърбия и един човек с белгийско гражданство са пътували в автобуса. Заев не потвърди в автобуса да е имало и албанци, каквато информация се появи по-рано.

Македонските власти благодариха за бързата реакция на българското правителство и разследващите органи.

Очаква се Заев и Османи да се срещнат с премиера Стефан Янев в Министерски съвет, съобщиха от пресслужбата на МС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков